Monday, November 21, 2011

Kisah Anak Kesayangan Ku

INILAH ANAK KESAYANGAN KU (NANA)


Aku ingin menceritakan kisah anak kesayangan ku satu-satu nyer yg aku amat menyayanginya(doakan ya..semoga betambah lagi).Kini si comel berusia 6 years.Kisah ini berlaku semasa konvokesyen sekolah nyer di UNITEN baru-baru ini...
Aku flash back kisah anak ku semasa 5 years pada akhir konvokesyen tahun
lepas...dia menangis setelah dia melihat kawan-kawan nyer yg berjaya iaitu no 1-3 naik ke pentas dengan mendapat hadiah piala...dia bertanya kepada ku...kenapa dia x dpt?dengan nada yang menyentuh perasaan...aku mengatakan kepada nyer org2 yg pandai ajer yg akan dpt naik ke pentas..."nana kan dpt no 5 mana boleh dpt naik pentas & piala"...kalau ingin hadiah itu nana kena la berusaha...(aku berasa bersalah jugak sbb semasa dia exam aku juga yg telah skipkan 2 paper kerana ingin mengikuti ayah nyer ke Philipines atas urusan kerja)
Bermula awal tahun masuk ke sekolah untuk 6 years..anak ku berkali-kali
menyatakan kepada ku bahawa dia akan berusaha bersungguh-sungguh
untuk mendapatkan hadiah piala itu dan mahu naik ke pentas sebagaimana
kawannya sebelum ini.Dipendekkan cerita peperiksaan 1st semester dia
telah membuktikan kepada diri ku & ayah nyer....yg dia telah berjaya
mengalahkan rakan-rakan yg lain dgn mendapat no 1 di dalam kelas.Dia pun apa lagi,mula la meminta hadiah piala...Setelah aku menerangkan kepada nyer bahawa hadiah itu teacher akan beri pada exam yg besar pada hujung tahun,itu pun kalau nana dpt no 1-3 sekali lagi...tapi mama kalau boleh, nana berusaha dpt no 1 mcm nie lagi pada akhir tahun...alhamdulillah dia faham.
Bermula exam akhir tahun, tidak disangka sekali lagi dia telah membuktikan kepada diriku & ayah nyer yg dia telah mendapat no 1 sekali
lagi didalam kelas nyer....aku bersyukur sbb dia pun dah lama idamkan
hadiah piala itu....(sampaikan dah berpuluh-puluh kali dia menyatakan kepada ku & ayah nyer yg dia nak hadiah piala dari teacher)
Pada & tika hari yg dinantikan iaitu majlis konvokesyen nyer...nana dgn semangat telah bersiap seawal jam 0700 am dgn muka yg amat ceria...(sbb dia tahu dia akan mendapat hadiah piala yg dia idamkan selama ini)
(majlis bermula 0930 am)
Bermula la persembahan dari 6 cawangan sekolah nyer berkumpul di dewan UNITEN BANGI.Setelah selesai kesemua persembahan, bermula la
majlis penerimaan sijil sekolah untuk kesemua pelajar dengan diakhiri
pengumuman persembahan terbaik dari 6 sekolah itu.
Kisah stragis bermula...anak aku mula bertanya"MAMA,KENAPA TEACHER TAK PANGGIL NAMA NANA NAIK PENTAS,NANA KAN
DAH BERUSAHA DAPAT NO 1?(SAMBIL MENITIS AIR MATA NYER,AKU & AYAH NYER TERGAMAM TIDAK DAPAT BERKATA APA2)

Aku bertanya kepada teacher,pihak sekolah tidak memberi hadiah ker kepada pelajar yg mendapat no 1?Teacher nyer menjawab "TIADA"
Terduduk aku dan punah harapan anak ku selama ini dia berusaha untuk mendapatkan hadiah piala yg dia idamkan selama ini....
(Aku teramat-amat sedih dgn management sekolah berkenaan sbb
sebelum nie diaorg boleh bagi,kenapa tahun ini x boleh...kalau aku
cerita pun u all akan ketawa sbb sekolah KEMAS pun boleh appreciate
budak2 nyer yang berjaya diberikan hadiah yg tidak sebegitu mahal tetapi pada seorang budak yg seusia itu dia tidak kenal brg tu mahal atau murah janji dia gembira....betul x ?Aku pun x mengharap hadiah yg mahal dari pihak sekolah at least mention nama dia pun jadik la untuk bergambar diatas pentas....kalau betul2 x ada budget laaa....)
Didalam kereta hati ku tersentap sekali lagi...dengan muka anak ku yg frust berkata "LEPAS NI NANA MALAS NAK USAHA LAGI,PENAT NANA DPT NO 1 TEACHER X BAGI APA2 PUN"

Aku frust sgt2...bukan aku minta hadiah yg mahal dari pihak sekolah,
at least appreacite la sikit kat budak2 yg berjaya...budak skrg x mcm budak
dulu...budak skrg lebih bijak dan cerdik pandai kesemua nyer,dia org boleh berfikir...
Kalau u all nak tahu anak aku belajar di sekolah swasta,1st year sekolah
pun dah byr lebih kurang dekat rm1000,every month pulak rm110...
Kalau u all nak tahu nama sekolah nyer adalah:
BONDAMAMA KIDS CENTRE
Aku bukan nak menjatuhkan bisnes dia org tetapi aku x nak tahun berikut
nyer akan terkena pulak kepada org lain...cukup la aku yg dah terkena......
AKU SEDIH SGT2 SBB ANAK KU TELAH MENITISKAN AIR MATA BUKAN KERANA KENA PUKUL,BUKAN NYER DIA BUAT SALAH,BUKAN NYER DIA JATUH...INI KERANA DIA TELAH BERUSAHA BERSUNGGUH-SUNGGUH TETAPI TEACHER TIDAK APPRECIATE LANGSUNG ATAS KEJAYAANNYA......

4 comments:

HappyIrfa said...

siannya Nana :-(
kalau saya pun mesti sedih bila tengok anak nanges.mmg tak patut.irfan tu ari dapat no4.
balik bawak hadiah pensil box dan botol air murah..bajet 2 hadiah tu dalam rm5 je kot.tapi budak2 yg hepi yg amat dapat hadiah

linda said...

teruk betul lah sekolah tuh,dahlah bayaq mahal,appreciate budak pun tak...:-(
anak saya sekolah kemas dari awal tahun sampai habis sekolah ada jeh hadiah dari cikgu...!hari konvo siap dapat beg sekolah lagi...

Nieda said...

Kesian dan sedih.
Selalunya no 123 akan dpt hadiah w/pun kecil.

riana said...

memang sedih sgt2 kenapa diaorg
sanggup buat budak2 mcm tu...